Gastblog: Lukt het niet? Doe het tegenovergestelde!

De laatste tijd valt me iets bijzonders op. Soms wil ik iets en lukt het niet. Dat is nog niet zo bijzonder, dat gebeurt wel vaker. Dan probeer ik het nog harder, en lukt het vaak nog steeds niet. Ik probeer mezelf wat te forceren, soms met succes, soms niet. Wat blijkt nu… als ik precies het tegenovergestelde ga doen van wat ik eigenlijk wilde, lukt het wel!! Dit klinkt misschien als abracadabra, ik zal er meer over vertellen.

Gastblog Sonja Uitterdijk

Acquisitie doen of toch maar ‘pongelen’
Een recente ervaring: als zelfstandig ondernemer moet ik regelmatig aan acquisitie doen. De telefoon oppakken, bestaande klanten bellen, mogelijk nieuwe klanten bellen, dat soort dingen. Hoe leger de agenda is, hoe moeilijker dat wordt. Ik zit mezelf achter de broek. Dwing mezelf een uurtje actief te werken en stel een uur vrij in het vooruitzicht. Maar helaas, het werkt niet. Ik maak lijstjes en overzichten. Heb allerlei vermijdingsstrategieën: privé zaken regelen, even de stad in voor iets (ook erg noodzakelijk), etc. Maar bellen, ho maar. Ik wil eigenlijk effectief werken, maar uiteindelijk verlummel ik mijn dagen. Een coachee van me noemde dit gedrag ‘pongelen’. Een beetje rommelen zonder effectief te zijn.

Vandaag deed ik het tegenovergestelde
Vandaag besloot ik maar eens het tegenovergestelde te doen. Ik ben vanmorgen eerst naar buiten gegaan met een krantje, heb lekker in de zon gezeten, mijn idee van: eerst werken en dan genieten, volledig losgelaten. Na twee uur was ik er klaar mee. Ik ben terug gegaan naar kantoor, heb voorzichtig mijn PC weer aangezet en telefoonnummers opgezocht. En zowaar, ik kreeg er bijna weer zin in! Om niet te hard van stapel te lopen en mijn ‘zin’ nog even te koesteren, ben ik eerst maar dit gastblog gaan schrijven.

Tips
Deze twee voorbeelden zetten mij aan het denken of het voor meer situaties geldt. Een aantal ideeën:
- Wil je een medewerker motiveren en lukt het niet? Demotiveer hem!
- Wil je van je partner af? Trek haar stevig naar je toe!
- Wil je meer geld verdienen? Geef het eerst een flink uit!
- Wil je een maatje minder? Eet alles wat je lekker vindt!

O ja, nog eentje:
- wil je een blog schrijven? Zeg nee tegen de uitnodiging van een goede vriendin. Inspiratie gegarandeerd.

Meer lezen over wie Sonja is en wat zij doet? Klik op de link: Uitterdijk mens en organisatie ontwikkeling.

Wil je ook een gastblog schrijven op mijn site? Neem dan gerust contact met me op.