Hoe kom je krachtig over tijdens een gesprek

In een belangrijk gesprek wil je graag krachtig, geloofwaardig en zelfverzekerd overkomen. We weten allemaal dat het voor de juiste uitstraling niet alleen van belang is wat je zegt, maar ook hoe je het zegt.
Je non verbale communicatie bepaalt voor een groot deel hoe je overkomt. Je mimiek, je gebaren en je lichaamshouding zijn van invloed op hoe anderen over je denken en op wat ze van je vinden.
Om tijdens een belangrijk gesprek zelfvertrouwen, enthousiasme en kracht uit te stralen maak je gebruik van de ‘powerpose’.

De powerpose
Powerposes zijn houdingen waarin je jezelf zo groot mogelijk maakt. Mensen die zich krachtig en zelfverzekerd voelen, nemen vanzelf (onbewust) een krachtige houding aan. Denk aan voetballers die armen in de lucht gooien na het maken van een doelpunt.
Hieronder zie je een aantal powerposes die je kunt herkennen op het werk. Wie uit je omgeving herken jij?

Powerpose op het werk

Het omgekeerde van de powerpose is de low powerpose (lage kracht houding). In deze houding maken mensen zichzelf juist kleiner. Letterlijk. Deze houding nemen we aan als we ons terneergeslagen voelen, verslagen, verdrietig. Als we het niet meer weten.

low power poses

Onderzoek
Professor Cuddy (Harvard Business School) onderzocht in 2012 het effect van 2 minuten powerpose. Kort gezegd liet zij een groep proefpersonen gedurende 2 minuten een powerpose aannemen. Een andere groep proefpersonen liet zij 2 minuten lang in een low powerpose zitten of staan. Wat bleek? De proefpersonen die 2 minuten in de powerpose hadden gezeten of gestaan voelden zich veel beter over zichzelf en veel optimistischer over hun kansen dan de mensen die 2 minuten de low powerpose hadden aangenomen.

Hoe komt dit?
Als je de powerpose aanneemt gebeuren er twee dingen in je lichaam. Je testosteronniveau stijgt en je cortisolniveau daalt. Dus de hormonen die je kracht geven stijgen en de hormonen die je stress geven dalen. En dat in 2 minuten!

Wat heb je hieraan?
De belangrijkste conclusie van haar onderzoek was dat je non-verbale gedrag niet alleen van invloed is op hoe je over komt op anderen, maar ook dat je non-verbale gedrag van invloed is op jezelf, op hoe je je voelt. En dat is goed nieuws!

Het betekent dat je voorafgaand aan het gesprek bewust de powerpose kan aannemen om tijdens het gesprek krachtig over te komen. Als je bijvoorbeeld moet wachten totdat je wordt opgehaald (bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek). Ga dan niet stilletjes op je mobiel zitten prutsen, (ik ben er niet), maar neem een grote houding aan. (ik ben aanwezig). Sla je armen over de leuning van de stoel, plaats je benen wat wijder uit elkaar en kijk rustig rond in de ruimte. Deze fysieke houding zal maken dat je met meer aanwezigheid en een zelfverzekerder gevoel het gesprek ingaat.

Ook tijdens het gesprek is het zaak om ‘groot’ te zitten. Je hoeft uiteraard niet je armen in de lucht te gooien en je benen op tafel te leggen. Maar probeer wel onder de tafel je benen iets uit elkaar, stevig op de grond te plaatsen. Houd je armen boven de tafel, laat ze losjes voor je op tafel liggen. Houd je handen niet op je schoot, of over elkaar heengeslagen.

Fake it!
Misschien denk je nu: Maar, wat als ik me helemaal niet krachtig voel? Moet ik dan doen alsof? Precies!
Het maakt niet uit of je je werkelijk zelfverzekerd voelt tijdens het gesprek. Misschien ben je wel zenuwachtig omdat er veel van afhangt. Maar ook als je je zenuwachtig voelt, nee juist als je je zenuwachtig voelt, helpt het om bewust een powerpose aan te nemen. Professor Cuddy noemt dit: “Fake it till you become it.” Door het aannemen van de powerpose verander je hoe je je voelt.
Je zult ervaren dat je op een goed moment merkt dat je niet meer aan het faken bent. Je voelt je écht een stuk krachtiger en zelfverzekerder. En dat straal je ook weer uit.

Oefen nu meteen even
Doe het nu meteen! Neem een fijne powerpose aan en check na twee minuten hoe je je voelt. Doe een grote powerpose voorafgaand aan elk gesprek waarin je krachtig wilt overkomen en doe een meer passende powerpose tijdens elk gesprek waarin je zelfverzekerd wilt zijn.

Ook leuk om te doen: Observeer eens bij jou op het werk wie tijdens vergaderingen een powerpose aannemen en wie ‘kiezen’ voor een low powerpose. Wat zijn hiervan de effecten voor hun geloofwaardigheid, hoe komt wat zij zeggen op jou en anderen over? Wie wordt geloofd en wie niet? En bekijk dan ook meteen welke elementen jij ook (of juist niet) wilt toepassen.