Jezelf non verbaal tegenspreken als je nee zegt

Als je nee zegt met woorden en de ander blijft proberen om jou over te halen, dan is het tijd om eens te kijken of je je ‘nee’ wel geloofwaardig brengt. Want kennelijk gelooft de ander je niet. Dat kan natuurlijk liggen aan zijn uitzonderlijk doordrammerige natuur, maar het kan ook zijn dat je jezelf non-verbaal tegenspreekt.

Stel: Je zegt tegen je collega dat je zijn dienst niet over kunt nemen, omdat je andere plannen hebt. Dat is op zich kort en duidelijk. Maar als je deze woorden onverstaanbaar zacht, aarzelend uitspreekt, daarbij je schouders ophaalt, hem niet aankijkt, en het geheel voorziet van een zenuwachtig lachje…Dan zal je collega de manier waarop je het zegt geloven, en niet wat je zegt. Hij zal je niet geloven op je woord (letterlijk), maar je aarzeling en onzekerheid waarnemen. En… hij zal daar gebruik van maken. Voor hem is het namelijk een kans. Misschien ben je toch wel bereid om zijn dienst over te nemen.

Om serieus genomen te worden als je een verzoek weigert, moet je je woorden ondersteunen met je lichaamstaal. Ook nee zeggen met je blik, je houding, je gebaren, je mimiek. Maar hoe ziet een zelfverzekerd en geloofwaardig uitgesproken nee eruit?

 

Hoe sta je erbij?
Als je stevig wilt overkomen, moet je zorgen dat je stevig staat. Als je letterlijk moeilijk om te duwen bent, wordt wat je zegt ook minder makkelijk overruled.

Dus niet leunen op één been. Daarmee geef je aan dat je klaar bent om de benen te nemen en bovendien sta je onvast. Niet erg zelfverzekerd.

Ook niet je benen kruisen, want daarmee zet je jezelf vast en ben je weer gemakkelijk omver te duwen. Om dezelfde reden is het ook niet aan te bevelen om je benen en voeten dicht naast elkaar te zetten. Stevig staan doe je met je voeten op heupbreedte of iets wijder en je knieën van het slot. Je voeten zijn gericht op je gesprekspartner.

En als je zit?
Als je zit terwijl je nee zegt, geldt eigenlijk hetzelfde. Niet je benen verstrengelen onder de stoel (dames) want daarmee zet je jezelf vast. Je zegt ermee (in deze situatie) ik kan niet weg, ik zit klem. Ook als je zit kun je je beide benen op de grond houden. Dat vereist benen naast elkaar, voeten aan de grond. Vooral als je aan tafel zit is deze houding erg geschikt.

Ook mogelijk: je onderbeen op je knie geplaatst terwijl je met de ander discussieert. Dit oogt strijdbaar. Voor rokdragende dames is deze houding minder geschikt. Zij doen het prima met de benen over elkaar geslagen. Hiermee straal je dan uit: ik wijk niet (van mijn standpunt).

Hoe kijk je erbij?
Je kijkt de ander ontspannen aan met een normale zakelijke blik. Dat wil zeggen dat je je blik gericht houdt op de driehoek ogen-neus bij de ander. Wegkijken als je nee zegt en teveel knipperen met je ogen is funest.

De ‘dominante blik’ is wellicht ook wel eens interessant om uit te proberen. Bijvoorbeeld als het gaat om zeer hardnekkige gevallen. Hierbij kijk je de ander strak aan zonder met je ogen te knipperen, waarmee je zegt: ik wil je de mond snoeren…. Niet iedereen wil zo overkomen, maar het werkt wel.

Belangrijk. Houd het serieus. Je hoeft niet te lachen bij het nee zeggen. Sommige mensen hanteren een flauwe glimlach om het geheel wat zachter te maken. Om aan te geven dat je heus wel snapt dat het vervelend is voor de ander dat jij weigert. Maar het lachje komt heel nauw. Dus bij twijfel: geen lach.

Waar laat je je armen?
Je armen kun je op tafel leggen of je houdt ze losjes over elkaar heen geslagen. Dat is een neutrale houding. Zorg dat je je armen niet dusdanig strak over elkaar heen slaat dat je knokkels er wit van zien. Dat ziet er weer bang en verkrampt uit. Ook niet doen: jezelf omarmen en strelen, want daarmee zeg je: ik heb troost nodig.

Nee schudden?
Ja dat is een goed idee. Een duidelijker signaal dat je iets niet wil doen is er bijna niet. Erg nuttig als de ander blijft aandringen. Terwijl hij aan het woord is, kun je al nee schudden.

Daarmee zeg je: ik ben het er niet mee eens en ik wil het nu al zeggen. De kans is groot dat de ander zijn verhaal staakt en jou laat interrumperen.

Hoe klinkt een goed nee?
Spreek luid (genoeg) en beklemtoon de woorden. Een onverstaanbaar gemurmeld nee, maakt op niemand indruk.

Als je deze tips toepast de eerstvolgende keer dat je nee zegt, kom je zeker geloofwaardig over. Experimenteer er maar eens mee. Misschien eerst voor de spiegel en dan in het echt. Hoe bewuster je omgaat met non-verbale communicatie hoe beter anderen je ‘verstaan’ (en visa versa).

Hoe meer wat je zegt, gelijk is aan hoe je het zegt, hoe gemakkelijker de boodschap voor de ander te begrijpen is. Dit geldt overigens niet alleen voor nee-zeggen. Het maakt je geloofwaardiger bij alles wat je zegt.

Lees hier het artikel over hoe je nee kunt zeggen tegen een verzoek