Kleine stappen maken? Maak ze kleiner

Je hoort het wel vaker: als je iets wil veranderen in je leven moet je kleine stappen maken.
Maar wat zijn eigenlijk kleine stappen?
Volgens mij zijn kleine stappen zaken die je te stom, te dom, te futiel vindt om op je takenlijstje te zetten. Zo makkelijk en zo klein zijn ze.

Voor sommigen mensen is je bureau opruimen een kleine stap, voor andere mensen is het een REUZEstap.
In dat geval maak je van alle papieren, mappen, tijdschriften, briefjes die je op je bureau hebt liggen één grote stapel. (Als je van structuur houdt maak je meerdere stapels. Stapel: archiveren, stapel ‘nog iets mee doen op korte termijn’ en een stapel ‘iets mee doen op lange termijn’ en eventueel een stapel ‘weet niet’. Dit is op zich al een kleine stap. Klaaaaar!
Wil je nog een kleine stap maken? Ruim één ding van de stapel op of gooi het weg.

Nog meer voorbeelden van kleine stappen.

Ik moet ga telefonisch contact opnemen met…
Bedenk en schrijf op welk doel ik wil bereiken met deze actie. Waarom wil ik contact opnemen met die persoon? Wil je sociaal doen, weten hoe het met hem gaat?
Wil je een afspraak met hem/haar maken om te praten over werk? Wil je dat hij iets voor je doet? Wil je hem ergens op aanspreken zodat hij iets niet meer doet?
Bedenk zo uitgebreid mogelijk wat je gaat zeggen en wat je terug gaat zeggen als hij ja of nee zegt of andere vragen aan jou heeft. Bedenk ook wat je gaat zeggen als je een antwoordapparaat krijgt of als een receptioniste meldt dat hij niet bereikbaar is vandaag.
Als je dit hebt gedaan ben je klaar.
De kleine stap voor morgen is dat je die persoon daadwerkelijk opbelt.

Ik moet wil een blog, memo, mail, voorstel schrijven over…
Schrijf op welke onderwerpen je allemaal wilt noemen in het stuk. Schrijf ze door elkaar op, in de volgorde zoals ze in je hoofd opkomen. Maak je niet druk over de juiste volgorde, formulering, spelling of opmaak. Als je dit hebt gedaan ben je klaar met deze stap.
Morgen maak je een andere kleine stap. Dan schrijf je de conceptversie van je stuk. Overmorgen maak je de definitieve versie. Klaar om te verzenden.

Ik moet wil koelkast schoonmaken, bandplakken, kozijnenverven…
Zet alle spullen klaar die je nodig hebt om de klus te doen. Emmer, allesreiniger, doekjes etc. Meer niet. Kleine stap is gemaakt. Morgen plak je de band.

Kom in actie! Zet elke dag een microstap en ga daarna iets anders (leuks) doen. Mocht je pardoes zin krijgen in nog een microstap dan doe je die erachter aan. Zo niet dan doe je de volgende microstap morgen.

Wat denk je? Ga je het doen? Laat me weten hoe het bevalt en hoever je gekomen bent met deze kleine stapjes.