Lage score op Altruïsme in de Big Five; Ik ben toch geen egoïst?

Je hebt de resultaten van je Big Five onderzoek binnen gekregen. We zeggen altijd graag onderzoek om het woord test te vermijden. ‘Test’ geeft mensen de indruk dat ze goed of fout kunnen scoren, terwijl het gaat om het in kaart brengen van je persoonlijkheid. Daar is niks goed of fout aan.
Wel is het zo dat de Big Five je persoonlijkheid in kaart brengt ten opzichte van een gemiddelde van andere mensen. Scoor je bijvoorbeeld hoog op Altruïsme,(vriendelijkheid) dan ben je vriendelijker dan de gemiddelde mens. Leuk om te weten. Maar scoor je laag op altruïsme, of lager dan je zelf gedacht had: Ben je dan een egoïst? Egoïsme is immers de tegenoverliggende eigenschap (dimensie) van altruïsme? Of ben je gezond bezig met je eigen belangen?

Laten we het erop houden dat je meer gericht bent op je eigen belang dan op dat van anderen. Is dat erg? Probeer die vraag even los te laten. Zoals gezegd de Big Five brengt je persoonlijkheid in kaart. Niet of je goed of slecht bent. Je kunt er iets aan hebben voor zelfreflectie. En reflectie houdt juist in dat je je oordeel even uitstelt, en probeert te zien hoe het is en wat je ermee kan.

Wie meer gericht is op zijn eigen belang dan op dat van anderen, gedijt beter in een organisatie waarin onafhankelijkheid en competitie hoog aangeslagen worden. In zulke organisaties vindt niemand je een egoïst, daar is het normaal dat je voor jezelf opkomt. Dan is een lagere score op altruïsme dus juist handig. Niks aan de hand.

Echter als je de uitslagen confronterend vindt, dan is dat meestal een teken dat het nuttig voor je is, om er iets mee te doen.
Kom je naar aanleiding van de lage score op altruïsme tot de conclusie dat je eigenlijk liever vriendelijker zou willen zijn. Meer rekening met anderen zou willen houden. Bedenk dan eens manieren waarop je je eigen belangen naar de achtergrond zou kunnen verschuiven om anderen te helpen (waar je dan zelf uiteindelijk ook weer wat aan hebt).

Wat kan je doen?
• Je kan in de eerstvolgende situatie waarin je iets voor een ander kan doen (waar je eigenlijk geen zin in hebt, het nut niet van in ziet enz.) het toch doen.
• Je kan iemand vragen: Zeg, ik zou eens wat vriendelijker willen overkomen, wat zou ik volgens jou als eerste kleine dingetje kunnen veranderen?

Bedenk na afloop eens bewust wat het effect hiervan was. Misschien krijg je er wel lol in!

Ook ervaring met de Big Five? Of heb je weleens een uitslag gehad bij een persoonlijkheidstest die je verraste in positieve of negatieve zin? Reageer gerust!
Op 123test kun je gratis een korte versie van de Big Five doen.