Nieuwe vaardigheden leren is risico’s durven nemen

Sinds enige tijd ben ik betrokken bij het Tiger programma van Triangle at work.
Het Tiger programma is een trainingsprogramma speciaal voor Young professionals die werken in het MKB. Als hoofdopleider van het programma ben ik o.a. verantwoordelijk voor de inhoud van de training.

Young Professionals anno nu willen trots zijn op de organisatie waar ze voor werken. Ze willen zichzelf herkennen in de visie en de doelen van het bedrijf. Ze zijn bereid het beste van zichzelf geven en ze weten veel. Ik heb gemerkt dat Young professionals het, ondanks hun goede wil en uitgebreide kennis (of dankzij?), soms best moeilijk vinden om zich staande te houden in de praktijk, om hun goede ideeën aan de man te brengen, om aan ieders en hun eigen verwachtingen te voldoen.

Want hoe doe je dat in de praktijk? Assertief zijn en toch je baas en collega’s te vriend houden. Hoe vertel je dat je best bereid bent om hands-on allerlei klussen op te knappen, maar dat je soms toch het gevoel hebt dat je ook wel eens wat inhoudelijker werk zou willen doen?
In het Tiger programma gaan de young professionals met al dit soort situaties aan de gang.
Dit betekent voor elke deelnemer iets anders. Want het hangt helemaal van je werksituatie en van je persoonlijke kwaliteiten af waar je aan wilt werken. Ben je in de praktijk soms net iets te bedeesd, iets te veel op de achtergrond of kom je juist te stellig uit de hoek?

Te bescheiden of te stellig, iets nieuws leren en in de praktijk brengen betekent altijd dat je bereid moet zijn om zo nu en dan uit je comfortzone te komen. Immers vaak weet je het wel, maar je doet het (nog) niet. Dat is logisch; wij mensen (ook niet young professionals) zijn geneigd te kiezen voor gedrag dat we kennen, want dat is veilig. We doen de dingen het liefst zoals we altijd doen, want dan weet je ten minste wat je krijgt. Ook al is het nieuwe gedrag veelbelovend of zelf logisch, toch laten we het maar, vanwege het risico van het onbekende. Echter als je doet wat je altijd doet, ook in situaties die je eigenlijk wel zou willen veranderen of verbeteren, krijg je wat je altijd krijgt. Daarom gaan we in de training veel oefenen met situaties uit de eigen praktijk. Dat doen we in een ontspannen sfeer, waarin het ‘veilig’ leren is. Waarin je van alles kunt uitproberen. Miskleunen mag (juist! daar leer je veel van) én schitteren ook.
Het eerste Tiger programma start eind september. Ik heb er ontzettend veel zin in!