Wat kun je doen als je geen zin hebt in je werk?

Je hebt van die dagen… dan heb je gewoon geen zin in je werk. Het project waar je mee bezig bent vordert met twee stappen vooruit één stap achteruit. De hoeveelheid moeite die je er in stopt staat in schril contrast met de hoeveelheid resultaat. En plezier en flow zijn ver te zoeken. Kortom je bent enorm gedemotiveerd, niet vooruit te branden en vooral ook heel erg ontevreden met jezelf. Ik had het deze ochtend…

Liefst ga je weer terug naar bed, maar een ‘gezond’ Nederlands schuldgevoel weerhoudt je daarvan. Ook al ben je eigen baas, elke dag moet gewerkt worden. Juist omdat je eigen baas bent en zeker in tijden van crisis. Heb je geen last van schuldgevoel dan heb je misschien wel huisgenoten, bazen, medewerkers of klanten die er niet blij mee zijn als jij vandaag in bed blijft.

Wat te doen?

1. Doe NIETS
Laat het project waar je mee bezig bent (tijdelijk) zitten. Natuurlijk denk je eerst: Ja maar….. dat kan toch niet? Maar denk er eens goed over na. Welke gevolgen heeft het nou echt als je dit project een week of een maand later oplevert? Of helemaal niet oplevert?

Nietsdoen of in elk geval niet meer aan het project werken, levert vanzelf inspiratie op en daarmee zin om er weer mee verder te gaan. Vertrouw daar maar op.

2. Doe iets heel anders
Maar wat doe je dan in de tijd dat je niets doet? “Jij kunt nooit te lang stilzitten” In die tijd, doe je iets compleet anders. In mijn geval betekent dat in plaats van werken achter een computer, sporten buiten in het park. Maar je kunt natuurlijk ook iets anders anders gaan doen: naar de kapper gaan, een legpuzzel maken, in de tuin werken, op bezoek gaan bij je moeder of een ijsbeer gaan vouwen. (heb ik ook nog gedaan)

Stel dat bovenstaande oplaadgedrag geen optie is, omdat je op je werk moet verschijnen en misschien heb je wel een deadline te halen ook. Dan is er nog een derde gouden tip om jezelf, logge-olietanker-van-demotivatie toch aan de gang te krijgen.

3. Doe de tien minuten truc
Werk tien minuten aan de taak waar je geen zin in hebt. Zet de timer van je mobiel of gebruik een keukenwekker, en werk 10 minuten aan het project. Na tien minuten ga je wat anders doen.

Waarom werkt dit?
Tien minuten is zo kort en overzichtelijk, dat kan zelf jij als über demotivado nog wel opbrengen. Tien minuten is te doen.
Omdat je de taak waar je geen zin in hebt, opdeelt in tien minuten krijg je het voor elkaar om er aan te beginnen. Je hebt jezelf weer in beweging gebracht!

Het is een bekende wet dat dingen in beweging de neiging hebben om te blijven bewegen, maar dingen in stilstand kosten veel energie om in beweging te krijgen. Denk aan de olietanker: het kost veel energie om het ding aan de gang te krijgen maar als ie eenmaal vaart is ie bijna niet meer te stoppen.

Vaak gebeurt het volgende. Als je de eerste tien minuten hebt doorstaan, volbracht, doorgewerkt gaan de elfde en de twaalfde minuut vaak vanzelf. Je wil iets nog even afmaken. Vaak ook gaat het eerste uur en wellicht een aantal uren daarna ook vanzelf. Je wordt zomaar weer opgenomen in je eigen flow.